По следите на историята

По следите на историята

                 В периода 30.05-1.06.2024 г., с учениците от 8-а, 8-б и 7-в клас проведохме незабравима екскурзия до три от най-значимите исторически и културни градове в България – Трявна, Габрово и Велико Търново. Целта на пътуването беше да се докоснем до богатото културно-историческо наследство на нашата страна и да придобием нови знания извън класната стая.

               Първата ни спирка беше град Габрово, където ни посрещнаха с усмивка и добро настроение. Посетихме Домът на хумора и сатирата, където учениците се забавляваха с различни хумористични експонати и карикатури. Научихме повече за габровския хумор, който е неразделна част от местната култура. Времето, прекарано в този музей, беше изпълнено със смях и забавни истории. В града посетихме и музея на открито Етъра – единствения по рода си в България. Това място ни върна назад във времето, като ни показа как са изглеждали българските села през Възраждането. Видяхме как работят старинните водни съоръжения и се запознахме с различни занаяти – от тъкачество и грънчарство до ковачество и дърворезба. Учениците имаха възможност да опитат с ръцете си някои от тези занаяти и да разберат колко труд и умение са необходими за създаването на красиви и полезни предмети.

                Следващата дестинация беше красивия град Трявна, известен със своите запазени възрожденски къщи и уникална архитектура. Посетихме известната часовникова кула, която е символ на града. Учениците имаха възможност да разгледат и старинната улица с калдъръмена настилка, където видяха различни работилници и се запознаха с традиционните български занаяти. Особено впечатление ни направи и Даскаловата къща, известна със своите резбовани тавани.

                Пътешествието ни завърши в историческата столица на България – Велико Търново. Градът ни посрещна със своите величествени крепостни стени и панорамни гледки. Посетихме Музея на илюзиите, където учениците се забавляваха с различни оптични илюзии и интерактивни експонати. Този музей предложи различни визуални илюзии и инсталации, които провокираха нашите сетива и въображение. Следващата спирка беше парк Мини България, където имахме възможност да разгледаме миниатюрни модели на някои от най-известните български забележителности. Това беше уникален начин да обиколим цяла България за кратко време и да научим повече за значимите исторически и културни обекти в нашата страна.

              Нашето „пътешествие във времето” беше изпълнено с множество интересни моменти и полезни уроци. Учениците не само се забавляваха, но и научиха много за българската история и култура. Пътуването ни даде възможност да се сближим още повече и да създадем незабравими спомени.

Очакваме с нетърпение следващото ни приключение!

              Ръководители: Т. Христов, Ив. Иванова, Д. Димитрова