Клуб „Аз, изследователят“ в Младежкия научен фест „Ало, Космос! Говори България!“

 

„Научете се да гледате към звездите, а не към краката си“

Стивън Хокинг

 

             На 29 юни ученици от клуб „Аз, изследователят“ към СУ „Никола Вапцаров“ град Царево взеха участие в третото издание на Младежкия научен фест „Ало, Космос! Говори България!“ организиран от националния Space&STEAM клъстер и Атлантическия клуб България, с подкрепата на посолството на САЩ у нас и NASA.

            Форумът бе открит от д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб в България, Т. Младенов – изпълнителен директор на София Тех Парк, Д. Тальокова – изпълнителен директор на фондация „Америка за България“ и Посланик Серин Дукару – директор на С/ателитният център на ЕС.

           Вдъхновяващи за присъстващите бяха разговорите и презентациите на проф. Милена Георгиева и доц. д-р Владимир Божилов за ДНК и безсмъртието и за търсенето на планета близка на Земята.

           Има ли живот извън нашата планета? Какво е това екзопланета? Как да донесем марсиански скали? Какво представляват черните дупки? и Какво ще се случи ако попаднем в такава? са въпроси, които будят интереса на учениците и на учените в областта на астрономията. Благодарение на участието си във феста „изследователите“ откриха своите отговори на някои от тях, а на други – предстои някога във времето.

           Десетките щандове с демонстрации бяха на разположение на всички гости – опит на Ератостен, машина на Херон Александрийски, дифракция и пречупване на светлината, наблюдение на Слънцето и слънчевите петна, роботи, виртуални разходки и много други.

             В синхрон науката, технологиите и изкуството водят до големите успехи на човечеството. Пожеланието на организаторите към всички участници бе някой от тях да бъде третият български космонавт и първият български нобелист.