Учениците от професионалната паралелка "Сервитьор-барман" при СУ "Н.Й. Вапцаров гр. Царево, отбеляза тематично празника на десерта. По време на практическите си занятия по "Кулинални техники и технологии", бъдещитересторантьори приготвиха любимите си сладки изкушения, като вкеки от тях се запозна с историческите сведения за популярни и световноизвестни десерти. За кабинета по практика уцениците табло, в което представят любимите си български десерти.

       По случай празника, учениците от 9-в и 10-б клас получиха като подарък "Наръчник по барманство" с автор Т. Христов. Това  учебно пособие ще им бъде от полза през годините на обучение.

       Кратки сведения  за десертите:

       Десертите са  предпочитани за консумация от всяка възрастова група. Повечето сладкарски изделия, които са известни в България са плод основно от турско и френско влияние. Има и такива, които са традиционни за българската национална кухня.

       Емблематичен български десерт е световноизвестната торта "Гараш". Това сладко изкушение е приготвено за пръв път в град Русе от майстор-сладкар Коста Гараш. Основните съставки на този десерт са орехи /в блатовете/ и шоколад /в крема и глазурата/.

        Когато говоримза българските десерти, трябва да споменем и един от изключителните символи на СТранджа – Созополските дамги. Това е старинен десерт с вековен произход и невероятен вкус. Нарича се още  "Сладката тайна на Созопол". Рецептата за дамти се предава чрез поколенията,а по-точно  от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. Още от времето на византийските императори, след това през турското владичество и по-късно, в годините на Възражданито, "дамгата" е била акцент на всеки голям празник, сватба, кръщене и семейни тържества и най-вече на Великденските празници. Дамгите винаги се приготвят от няколко души , тъй като технологията е сложна и сам човек  не може да се справи. Приготвят се  със специална форма "розета", която не може да бъде закупена , а се прави като семейна реликва. Рецептата трябва дасе спазва точно, за да се получи специфична смес. Характерно е, че за мерна единица се използва черупка от яйце.

          Вредни ли са десертите?

          Повечето от тях са доста калорични, с висосо съдържание на мазнини и захари. Те са нездравословни, особено, когато се консумират прекомерно.

           Честит Международен ден на ДЕСЕРТА!