Индустриален кобот посети училището в Царево

„Инженери в час“

        На 02. 12. 22 г. се реализира поредната дейност по вътрешноинституционален  проект на СУ“Н.Й.Вапцаров“- гр. Царево „Професионално ориентиране и кариерно развитие на учениците“ с ръководители Даниела Фелонова - директор на училището, Диляна Петкова - зам.– директор, Магдалена Георгиева – педагогически съветник и Марийка Радкова – преподавател по информационни технологии. Това е една съвместна инициатива  с Компания „Фесто Производство“ -  „Инженери в час“, където беше представена инженерната професия и възможностите й в съвременния дигитален свят. Вапцаровските възпитаници имаха възможността и щастието да се докоснат до новият пневматичен кобот- дело на Фесто.        

         Училището стана място за среща на младежите от профил „Софтуерни и хардуерни науки“ 8а клас, клуб „Аз, изследователят“ с ръководител Диляна Петкова и клуб „Млад програмист“ с ръководител Марийка Радкова. За хората и роботите учениците от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ гр. Царево научиха, благодарение на Кристиян Михайлов от ПАРА, Кристиян Дилов от Фесто, Божидар Исаев и Константин Колев

– представители на TESY , които им разказаха и показаха кои са най-популярните роботи в индустрията. Пленителната Ваня Петрова – ПР експерт на Фесто спечели вниманието на всички с продуктите, които произвежда водещата фирма в индустрията в България.

        Учениците успяха да видят демонстрации и да пробват на живо модерни роботи, както и да се запознаят с вдъхновяващите специалисти от IT сектора. Събитието бе насочено към всички, които искат да се докоснат до последните новости в роботиката. Всички гости успяха да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект. Учениците се срещнаха със специалисти от бизнеса, които им разказаха за това отделно направление на технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията. За да успеят един ден и да работят с роботи младите вапцаровци разбраха, че трябва да се учи повече по информатика, информационни технологии и математика и физика.

       Посланието бе: „Бъдещето е пред вас, младежи!“.

 

Автор: М.Георгиева, Д.Петкова

Снимки: Д.Петкова