Земя, Царево те обича!

 

      На 22 април честваме Световния ден на Земята. Именно заради този празник, по инициатива на клуб ,,Екология към Българския младежки червен кръст в Царево, се проведе Седмица на Земята в периода 22-26 април. В неделя доброволците от СУ ,,Н. Й. Вапцаров" изпъстриха плажната ивица с мидички, камъчета и рапанчета, образуващи триметров надпис, който гласи: ,,Обичаме те, Земя!".

      По покана на клубния представител и организатор на събитията Мариям Димитрова от Х Б  клас, на 24 април се състоя лекция за гората в двора на училището. Гост лектор бе старши експерт "Биологично разнообразие" в Дирекция на природен парк "Странджа" – г-н Иван Камбуров. В продължение на два часа гимназисти и прогимназисти сляха мислите си с природата, вкусиха от нея и обогатиха познанията си по биология.

      Отбелязан беше и следващият ден, отреден за водата. С изчерпателна презентация Мариям заинтригува деветокласници и провокира мислите им към по-отговорна употреба на най-големия дар на Земята, а именно водата. Денят на водата включваше още забавни и интересни видео материали и викторина, съчетавайки полезното с приятното. По програма бяха предвидени беседи за отпадъците, рециклирането и опазването на околната среда. Междувременно преподавателите от гимназиален етап, прегърнали идеята за честване на празника, подкрепиха ученически проекти, чиято изложба сложи край на мероприятията. Младите творци от пети, шести и седми клас украсиха училищните коридори със своите творби. Най-добрите от тях получиха отличия.

 

      Текст: Мариям Димитрова

 

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5 - Изображение 6