С ентусиазъм и желание учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров” - гр. Царево - се включиха в Националната седмица на четенето, организирана  от Министерството на образованието и науката, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

      Седмицата от 22.10.-26.10.2018г. беше изпъстрена със събития и  инициативи. Най-малките рисуваха любими литературни герои  и  подредиха изложба. Учениците от 5, 6 и 7 клас  четоха любими приказки на най-малките учениците, решаваха тестове онлайн, организираха конкурс за най-богат читателски дневник, разменяха си книга и дискутираха по проблемите им, проведоха състезание „Четене с разбиране”   и конкурс  за най-добър четец и разказвач, изготвиха презентации, посветени на Кирил и Методий, шестокласниците посетиха библиотеката на НЧ ”Георги Кондолов 1914” и се потопиха във вълшебния свят на книгата.

      Осмокласниците изготвиха пана и презентации  и проведоха състезание за откриване на литературни фигури и тропи. Деветокласниците  се срещнаха с  доктор Вида Буковинова, местен краевед и историк, и се запознаха с творчеството й и диалектите на Странджа. Учениците от 10 клас, 11,12 клас взеха участие в екскурзия с учебна цел  и посетиха исторически забележителности и музеи на литературни творци. Творците от   клуб „СЛОВО” отвориха творческата си работилница, писаха разкази, стихотворения и подготвиха новия си литературен сборник за печат.

      Седмицата беше препълнена с инициативи и емоции. В СУ ”Никола Йонков Вапцаров” седмицата на четенето ще продължи през цялата учебна година.

                 Информация – Д. Прокопова

 

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5 - Изображение 6